Egaliseren

Het egaliseren van een vloer is een veelvoorkomende stap die wordt uitgevoerd tijdens de realisatie of renovatie van een vloer. Zowel bij bestaande vloeren die worden gerenoveerd, als bij nieuwe vloeren waarbij het beton net is gestort, is het belangrijk om de vloer eerst te egaliseren.

Waarom en wanneer een vloer egaliseren?

Zoals gezegd, wordt bijna iedere vloer eerst geëgaliseerd voordat verdere bewerkingen worden uitgevoerd. Dit geldt voor allerlei soorten vloeren, waaronder:

  • ‘Oude’ vloeren die toe zijn aan een renovatie;
  • Bestaande vloeren die worden voorzien van een nieuw uiterlijk of een antislipcoating of andere coating;
  • Nieuwbouwprojecten waarbij alleen beton gestort is dat nog verder wordt afgewerkt.

Al deze vloeren worden geëgaliseerd, voordat ze worden afgewerkt. Door de vloer te egaliseren worden minuscule oneffenheden glad gemaakt. Vaak gaat het dan om verschillen van maximaal enkele millimeters, met het oog bijna niet te zien dus. Maar let wel op: egaliseren is iets anders dan het waterpas maken van een vloer.

Door de vloer te laten egaliseren beschikt u niet alleen over een egale ondervloer, maar krijgt uw nieuwe vloer ook een aantal voordelen:

  • De afwerkvloer of een andere laag kan veel beter worden aangebracht op de ondervloer. Het maakt hierbij niet uit of het om een vloercoating gaat, om tegels of om parket: praktisch iedere vloer heeft baat bij een honderd procent egale ondervloer;
  • Eventuele oneffenheden zijn écht weg. Een aantal millimeter lijkt niet veel, maar kan gevolgen hebben voor het vochtregulerende karakter van een vloer of de duurzaamheid en levensduur;
  • Het uiterlijk van de vloer wordt mooier. Zeker bij dunne coatings is het mogelijk dat je oneffenheden ziet in de vloer. Door goed te egaliseren wordt het eindresultaat dus veel mooier.

Zijn er ook situaties wanneer egaliseren niet nodig is? Ja, als de ondervloer voldoende vlak is afgewerkt. Dit komt vaak voor bij nieuwbouwprojecten, maar ook bij bestaande gietvloeren die gerenoveerd worden. Onze vakmensen helpen natuurlijk graag mee met het bepalen van de beste aanpak en kunnen u adviseren over de egalisatie.

Hoe werkt het egaliseren van een vloer?

Als u een vloer laat egaliseren, verloopt dit vaak volgens een aantal vaste stappen, afhankelijk van de huidige vloer en het gewenste eindresultaat:

  • Voordat de vloer wordt geëgaliseerd wordt de vloer vaak eerst mechanisch voorbereid. Omdat met egaliseren verschillen van enkele millimeters kunnen worden weggewerkt, worden grotere oneffenheden vaak mechanisch verholpen, bijvoorbeeld door een betonvloer te schuren met behulp van een schuurmachine, of met andere technieken;
  • Nu is de vloer klaar voor egalisatie. We egaliseren met zogeheten egaline, die wordt aangebracht op de betonnen vloer. Dit is een middel dat meestal bestaat uit een dunne sterke hars en cement. De egaline overbrugt kleine verschillen in de vloer waardoor een mooie, strakke ondergrond ontstaat;
  • Na het egaliseren kan de volgende stap worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld het aanbrengen van een functionele of decoratieve coating zijn, waarna de vloer klaar is voor gebruik.

Laat nu uw vloer egaliseren door Best Building Service B.V.

Wilt u uw huidige vloer renoveren en moet deze daarvoor eerst worden geëgaliseerd? Of twijfelt u of uw vloer geëgaliseerd moet worden voordat u een coating aan laat brengen? Wat de situatie ook is, onze experts kijken graag met u mee.

Met meer dan 15 jaar ervaring op het gebied van beton, betonegalisatie en andere vormen van egaliseren kunnen we ook uw project tot een mooi resultaat brengen. We doen dit met goed geschoolde vakmensen, moderne apparatuur en de beste grondstoffen.

Meer informatie? Neem contact met ons op, of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.

Neem contact op

Hoe kunnen wij u helpen?

Wilt u meer informatie? Neem gerust contact met ons op, onze specialisten helpen u graag.

CONTACT

Heeft u interesse in een nieuwe vloer, of wilt u een bestaande vloer renoveren of reinigen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

OFFERTE AANVRAGEN