Het injecteren van metselwerk gebeurt meestal voor constructieve doeleinden. Door de injectie wordt voorkomen dat metselwerk afbreekt, verzakt, of scheurt. Ook wordt injectie van metselwerk, net als het injecteren van beton, vaak toegepast bij het repareren van voegen.

Bent u op zoek naar een manier om scheuren te herstellen in metselwerk? Zoekt u een methode waarmee u uw bestaande constructie weer als één geheel kunt maken, zonder dat u een hele nieuwe muur hoeft te (laten) metselen? Zoekt u een methode om optrekkend vocht tegen te gaan? Voor dit alles is het injecteren van metselwerk vaak een oplossing.

Hoe werkt de injectie van metselwerk?

Bij het injecteren van metselwerk wordt een speciale vloeistof in een muur of ander metselwerk gespoten. Dit kan zowel onder hoge als lage druk plaatsvinden en de vloeistof wordt, anders dan bij impregneren, echt in het metselwerk zelf geïnjecteerd.  In de muur wordt een aantal gaten geboord, afhankelijk van de grootte van de stenen en het beoogde doel.

Na het boren van de gaten wordt een speciale injectievloeistof in de stenen gespoten. Deze zorgt ervoor dat de muur zijn originele structurele eigenschappen terugkrijgt, of dat optrekkend vocht wordt tegengehouden. Er zijn meerdere vloeistoffen die gebruikt kunnen worden, bijvoorbeeld siliconen of een speciale epoxyhars. Afhankelijk van het gewenste resultaat en het probleem met uw huidige metselwerk kiezen onze vakmensen de vloeistof die het beste past. Hierbij wordt van tevoren altijd een herstelplan opgesteld waarbij ook de oorzaak van het probleem wordt onderzocht.

Door metselwerk te injecteren kunnen:

  • Holle ruimten en poriën in het metselwerk worden opgevuld;
  • Scheuren worden gevuld in stenen en voegen;
  • De waterdichte eigenschappen van het metselwerk worden verbeterd;
  • De oorspronkelijke structurele eigenschappen worden hersteld;
  • Diverse soorten metselwerk snel en economisch worden gerepareerd, met name in vergelijking met het opnieuw uitvoeren van metselwerk.

Al met al biedt injectie van metselwerk een groot aantal voordelen en is het een uitstekende keuze om de conditie van metselwerk op peil te houden. Zowel bedrijven als particulieren doen een beroep op ons voor de injectie van metselwerk.

Injecteren van metselwerk voor constructieve doeleinden

Metselwerk kan na verloop van tijd één of meerdere symptomen vertonen:

  • Er trekt vocht op door de muur, ook wel vochtdoorslag genoemd;
  • Voegen brokkelen af door slijtage, temperatuurwisselingen of een kwalitatief mindere constructie;
  • Er ontstaan scheuren in de stenen of in de voegen door één of meerdere oorzaken;

Een mogelijkheid is om het metselwerk (gedeeltelijk) te vervangen. Vaak is het laten injecteren van metselwerk echter een betere oplossing. Bijna altijd is dit voordeliger dan volledige vervanging of restauratie. Bovendien doet injectie vanuit een constructief oogpunt absoluut niet onder voor nieuw metselwerk.

Een vraag die vaak wordt gesteld is of het resultaat wel net zo mooi is, maar esthetisch levert injectie van metselwerk vaak uitstekende resultaten op. Een laatste reden om voor injectie te kiezen is dat de benodigde tijd voor de reparatie vaak erg kort is.

Zelf metselwerk injecteren of laten doen?

De injectie van beton en metselwerk is een écht specialisme. Sommige bedrijven en veel particulieren die zelf hun metselwerk injecteren halen vaak niet dezelfde resultaten dan wanneer het werk door vakspecialisten wordt uitgevoerd. Niet alleen de keuze voor de injectiemethode, maar ook de keuze voor de juiste vloeistof en de uitvoering van het werk zelf vereisen vakmanschap, net als de analyse voorafgaand aan het injecteren, waarbij o.a. de oorzaak wordt vastgesteld.

Zeker wanneer het gaat om constructieve doeleinden geldt voor het injecteren van metselwerk dat goedkoop duurkoop is. Overigens is injectie vaak een economisch voordelig alternatief ten opzichte van het laten vervangen van metselwerk, waardoor de totale kosten alsnog mee kunnen vallen.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden om uw metselwerk te laten injecteren? Neem dan contact op met één van onze mensen. We helpen u graag met het juiste advies, een vrijblijvende offerte of de realisatie van uw injectiewerk.

Neem contact op