Een betonvloer polijsten

Een gepolijste betonnen vloer heeft een glanzende, spiegel-achtige afwerking. De ontwerpmogelijkheden voor gepolijst beton zijn enorm. U kunt bijna elke kleur kiezen. U kunt kiezen voor het aanbrengen van zogenaamde zaagsnedes, of voor het polijsten in bepaalde patronen. Het reflectievermogen van de vloer kan ook worden bepaald door de differentiëring van het polijsten. Gepolijst beton is populair in commerciële gebouwen omdat het gemakkelijk te onderhouden is.

Onderhoud van een gepolijste betonvloer

Het onderhoud van een gepolijste betonvloer is heel eenvoudig. Door te dweilen met een reinigingsproduct blijft de kwaliteit van de vloer behouden.

Het proces

Het polijsten van een betonnen vloer is te vergelijkbaar met het schuren van een houten vloer. Professionele machines slijpen geleidelijk met diamantkorrels geïmpregneerde schijven het oppervlakte af. Het proces begint met het gebruik van grof diamantsegmenten die zijn gebonden in een metalen matrix(schijf). Deze segmenten zijn grof genoeg zijn om kleine kuilen,  vlekken of een oude coating van de vloer te verwijderen. Afhankelijk van de staat van het beton, bestaat dit ruwe slijpen in het algemeen uit drie tot vier stappen. Daarna worden er steeds fijnere slijpschijven gebruikt tot de gewenste mate van glans is bereikt. Voor een eventuele extreme hoogglans afwerking, wordt uiteindelijke een korrelgrootte van 1500 of fijner gebruikt.betonvloer polijsten

Tijdens het polijstproces kan een intern impregnerende sealer worden gebruikt. Het afdichtmiddel dringt in het betonoppervlak en is niet waarneembaar met het blote oog. Het beschermt niet alleen het beton van binnenuit, maar het verhardt en verdicht tevens het beton. Dit elimineert de noodzaak van een coating. Soms wordt een polijstpasta gebruikt tijdens de laatste polijststap. De vloer krijgt hierdoor nog meer glans.